• Uutiskuvat

    Body: 

    Kesän ja syksyn tulevia genrekirjoja.

    GUMMERUS. John Ajvide Lindqvist kirjaa paperille kauhua, magiaa ja salaisuuksia romaanissaan Ihmissatama.

    JALAVA. Tuloillaan ovat Jean Raben Kuoleman marssi, Geno Salvatoren Salamatkustaja sekä Weis-Hickman-parivaljakon Lohikäärmeen luut ja Tiimalasivelhon lohikäärmeet.

    KARISTO. Terry Pratchettin Kiekkomaailma-sarja jatkuu lehdistösatiirilla Totuuden torvi. Teininpää Pratchettia edustaa Valtio. Patricia McKillipiltä on puolestaan vuorossa romaani Serren metsissä.

    LIKE. Tarjolla kivikova kolmikko eli J. Pekka Mäkelän avaruusromuinen Karsta, Alastair Reynoldsin tieteisdekkari Prefekti sekä Hal Duncanin huikea Pergamentti - Kaikkeuden kirja. Tätä kättä on vaikea ylittää!

    OTAVA. Carlos Ruiz Zafónin Enkelipeli-mysteeri hehkuu Barcelonan, kauhun ja kirjallisuuden magiaa. Neil Gaiman ilahduttaa fanejaan Newbery-mitalilla palkitulla Hautausmaan poika -romaanilla. Owen Sheersin Vastarinta on vaihtoehtohistoria natsi-Saksan miehittämästä Britanniasta.

  • Thomas Ligotti - Painajaisten tulkki

    Body: 

    Thomas Ligotti on todella paljosta vastuussa. Esimerkiksi omaperäisyydestä, joka kauhukirjallisessa genressä painii aivan omassa sarjassaan. Ja jos miehen nimi ei sano yhtään mitään, niin se ei ole ihme, sillä jopa kotimaassaan Yhdysvalloissa Ligotti on niin tuntematon, että The Washington Post on kutsunut häntä ”kauhun tarkimmin varjelluksi salaisuudeksi”.

    Ligotti aloitti kirjallisen uransa 1980-luvun alussa julkaisemalla novelleja lähinnä amerikkalaisissa pienlehdissä. Erikoisten ja oudon koskettavien tarinoidensa ansiosta hän sai itselleen varsin nopeasti pienen, mutta sitäkin innokkaamman ihailijajoukon. Ligotti oli myös elämäntavoiltaan jossain määrin sosiaalinen erakko, ja tämä - yhdistettynä hänen jo tuolloin hyvin ammattimaisesti kirjoittamaansa proosaan - synnytti innokasta spekulointia miehen henkilöllisyydestä: Oliko Thomas Ligotti kenties jonkun jo asemansa vakiinnuttaneen kirjallisen mestarin pseudonyymi?

  • Sarjakuvat

    Body: 

    Pseudomangarintamalta ainakin tutustumisen arvoiseksi uutuudeksi on osoittautunut australialaisen Madeleine Roscan steampunk-henkinen Hollow Fields (Egmont). Toki sen lapsellinen säheltäminen ottaa hetkittäin aivoon, eikä siistin oloinen piirroskaan ole sieltä omintakeisimmasta päästä, mutta onneksi kokonaisuuden kulisseissa muhii enemmän kutkuttavia ideoita kuin Harry Potter -wannabeissä yleensä. Nähtäväksi jää, kuinka pitkälle ne jaksavat itse kerrontaa kantaa.

    Aikamoisen harkintakyvyttömältä vaikuttava yhdeksän ja puolivuotias Lucy-tyttö on matkalla uuteen kouluun, kun hän eksyy keskelle synkkää metsää. Siellä hän törmää outoon linnaan, joka osoittautuu valtavaksi nuorisoakatemiaksi. Koska tarjolla on ilmaista opetusta sekä oma asuinhuone, hän päättää asettua taloksi. Paha vain, ettei Hollow Fields ole ihan tavallinen koulu. Siellä valmennetaan hullujen tiedenerojen jälkikasvua rikolliselle uralle. Eikä paikasta pääse pois etuajassa kuin ruumiina.

  • Alkukuvat

    Body: 

    Kaikkien scifi-tapahtumien äiti, isä ja pikkusisko, Finncon-Animecon 2009, jyrähtää Helsinkiin 10.-12. heinäkuuta. Massiivinen sukupolvialus laskeutuu Ruoholahteen ja täyttää Kaapelitehtaan mielenkiintoisilla ohjelmanumeroilla, harvinaisuuksia notkuvilla myyntipöydillä sekä värikkäillä kissankorvilla. Suomen kaikkien aikojen suurimman konvehdin kunniavieraina loistavat kirjailijasuuruudet Alastair Reynolds, George R. R. Martin ja Adam Roberts.

  • Elokuvat

    Body: 

    Drag Me to Hell

    Wau, Sam Raimilla on taito yhä hyppysissään! Velipoika Ivanin kanssa kirjoitettu Drag Me to Hell palaa herran Evil Dead -juurille mitä mainioimmin tavoin. Elokuva on virkistävä pirunsuihkaus muuten niin mielikuvituksettomien nykykauhistelujen joukossa. Vaikka ainekset ovat sympaattisella tavalla vanhanaikaisia, niistä kierrätetään esiin raikas kokonaisuus, jonka käänteitä on vaikea arvata ennakkoon - lukuunottamatta lopputvistiä, joka on tästä huolimatta hoidettu mallikkaasti.

  • Kutzpah

    Body: 

    Ihmeen tuntua on tarjottu toistuvasti scifin tai spekulatiivisen kirjallisuuden ydinominaisuudeksi, joten määritelmä ei voi olla kovin kaukana totuudesta. Tämän kertaiseen Kutzpahiin on suodattunut neljä kirjaa, joissa kummuutta riittää vaikka muille jakaa. Näitä romaaneja lukiessaan on turha odottaa mitään "poika kohtaa hullun tiedemiehen, joka paljastuu hänen kauan kaivatuksi isäkseen, ja lentää lopussa onnellisena ylivalonnopeudella kohti auringonlaskua täydellinen tyttö kainalossaan" -tarinaa.

  • Antikuvat

    Body: 

    Leena Krohn
    Valeikkuna
    (Teos)

    ”Todellisuus on todellisuuden kuva.”

    Tämän saa omakohtaisesti kokea Leena Krohnin kirjan kertoja. Todellisuutta pakoileva ja samalla janoava vanhemmanpuoleinen mies, joka viettää aikansa suolavedellä täytetyssä kelluntatankissa. Sieltä hän pitää filosofin istuntoja keskustelunhaluisille asiakkailleen - silloin kun ei satu saamaan narkoleptista kohtausta ja nukahtamaan. Tai jos ei juuri tuijottele kattoonsa maalattua valeikkunaa, illuusiota, jossa pilvet näyttävät lipuvan hänen vaatimattoman huoneistonsa yllä.

       

  • Hullumpi idea - Eli definitiivisiä tieteisihmeitä

    Body: 

    On yleinen harhaluulo, että science fictionilla olisi nimensä mukaisesti jotain tekemistä tieteen kanssa. Toki jotkut tarinanikkarit ovat pohtineet kuvaamiensa tapahtumien uskottavuutta, mutta nämä hidastempoiset ja raskaat teokset ovat harvoin tavoittaneet suuren yleisön suosiota. Viihteen tekijät ovat sen sijaan jo kauan sitten huomanneet, että terve järki ja hyvä yleissivistys ovat scifissä ja kauhussa pelkästään haitaksi.

    Erityisesti elokuvien scifi on perinteisesti kliseistä, vähän samaan tapaan kuin vesi on märkää ja paavi on katolinen. Filmien lempiaiheita ovat tiedemiesten toimet, jotka menevät kammottavalla tavalla pieleen. Mutta kuinka moni on pannut merkille, että jo heidän alkuperäisetkin ideansa ovat useimmiten täysin järjenvastaisia?

  • DVD-kuvat

    Body: 

    Dr. Horrible's Sing-Along Blog
    (USA-versio)

    Dr. Horrible's Sing-Along Blog ei ole millään muotoa tyypillinen leffatuotanto. Kyseessä on näet Joss "Buffy" Whedonin, tämän Zack- ja Jed-veljen sekä Jedin tyttöystävä Maurissa Tancharoenin kirjoittama kolminäytöksinen musikaali, jonka tiimi työsti Hollywoodin käsikirjoittajien lakon aikana. Edullisena indie-tuotantona toteutettu, mutta tutuilla näyttelijätähdillä ladattu 43 minuuttinen kokonaisuus pistettiin valmistuttuaan ilmaiseen nettilevitykseen, ja se sai osakseen innostuneen vastaanoton. Nyt käsittelyssä oleva dvd-versio ilmestyi puoli vuotta myöhemmin, vuoden 2008 joulukuussa.

    Supersankari-ilmiöllä leikittelevän tarinan pääosassa häärii Neil Patrick Harrisin esittämä tohtori Kauhea, joka on omien sanojensa mukaan väitellyt tohtoriksi kauheudesta. Tämä yritteliäs superroisto pitää netissä live-blogia, jossa kertoilee suunnitelmistaan sekä vastailee katsojien lähettämiin sähköposteihin. Miehen suurin toive on päästä jäseneksi kuuluisan Bad Horsen johtamaan Pahojen Pahisten Liigaan. Hullun professorin pahaenteisesti hohottava naurukin on jo valmiiksi harjoiteltu. Ja onhan hänellä ihka aito apurikin, nimeltään Moist (Simon Helberg), jonka superkykynä on tosin vain äärimmäisen märkä hikoilu.